Fietsen Remory Van Heddeghem
Moerstraat 49, 9230 Wetteren
Tel. 09-369-11-87
HomeOver onsGammaNieuwsPromotiesFietsverhuurContact

Contact Us
Over Fietsen Remory-Van Heddeghem
Fietsen Remory Van heddeghem is opgericht in 1919 door Frans Van Heddeghem en bestaat intussen al 4 generaties. De zaak is intussen gegroeid tot een grote winkel voor zowel gewone, sportieve en elektrische fietsen. Een  winkel die gekend staat om zijn service, kwaliteit en uitstekende merken. 

Jozef van Heddeghem vertelt hieronder over de winkel en de 4 generaties fietsen, kettingen en kaders. ( Met dank aan het nieuwsblad - zaterdag 21 maart 2009 ) 

De jaren zeventig, het lijkt allemaal lang geleden. In ieder geval: de zomers waren mooier, zonniger en langer. Een tijd van heel veel fietsen, den Berg op, toen nog met kasseien. En als we pech hadden? Geen probleem. Dan stopten we even bij Jef, op de hoek van de Moerstraat. Hij hing de fiets aan een haak, zocht het gat in de band en herstelde het vliegensvlug. We waren klaar voor nog een Ronde van Wetteren.

Intussen is Jef Van Heddeghem 82. Hij praat nog altijd vol leven over de fietsenzaak, 90 jaar op dezelfde plaats. 

'Mijn vader Frans werd geboren in 1889. Toen hij 11 jaar oud was, mocht hij gaan werken bij Duba, in de Nieuwstraat, een fietsenmaker en kunstsmid. Dat was toen zo, als je je communie gedaan had, dan mocht je gaan werken. Hij bleef daar een hele poos, en dan heeft hij zich geplaceerd, in de Moerstraat. In die tijd was het de gewoonte dat een fietsenmaker er nog iets bij deed. Sommigen hielden café, bij ons waren er kinderkoetsen en naaimachines te koop.' De kinderen van Frans - Jef en Leon - voelden, na wat omzwervingen, ook wel wat voor de zaak.

 Leon (intussen overleden) ging verder met de naaimachines, Jef met de fietsen, bij vader in dienst. 'We maakten alles zelf', vertelt Jef nog altijd trots. 'Kaders, vorken, lakken. Het was hier een soort privefabriekje.'

 En Jef lacht: 'Vader Frans deed zelfs twee uitvindingen. Hij ontwikkelde een toestel zodat de vork niet meer kon breken. En hij maakte een kettingspanner. Heel eenvoudig, maar praktisch. We hadden er mee naar Amerika moeten trekken, maar ja, dat was allemaal veel te ver.' 

Jef nam de zaak - fietsen, bromfietsen en lichte motoren, zegt hij - in 1962 helemaal zelf in handen. De winkel op de hoek van de Bergstraat en de Moerstraat groeide en breidde uit. In '90 kwamen dochter Lutgard en schoonzoon Ronny Remory in de zaak. En die werd nog groter. Nu, in 2009, is alweer een stukje bijgebouwd. 

'We zijn gespecialiseerd in klassieke fietsen', zegt de derde generatie. 'Dat valt hier toch wel op. Maar de trend naar sportfietsen is niet meer te stoppen. En weet je wat ook opvalt, er komst steeds meer vraag naar elektrische fietsen.' Nog even, en de Ronde van Vlaanderen trekt door Wetteren. Op 5 april is het zover. 'Dat leeft wel', zeggen Ronny en Lutgard. 'En we zijn net op tijd klaar met onze vernieuwing. De renners komen hier immers voorbij. Langs hier rijden ze naar de Markt. Dat is mooi meegenomen, natuurlijk.'Vragen?